Surevalle

Seurakunta kulkee surevan rinnalla

Kun suru kohtaa, edessä on kuukausien, kenties vuosien surutyö.
Seurakunta kulkee surevan rinnalla monella tavoin. Hautajaisten alla tulevat tutuiksi sairaalapappi, seurakunaviraston työntekijä, suntio, emäntä, pappi ja kanttori. Surevia kohtaavat myös diakoniatyöntekijät. Kälviän seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Suositeltavaa on, että et jää surusi kanssa yksin. Keskustele tunteistasi ja ajatuksistasi läheistesi kanssa. Voit keskustella suruun liittyvistä asioista seurakunnan työntekijöiden kanssa myös hautajaisten jälkeen. Ota rohkeasti yhteyttä. Sinun on mahdollista saada apua myös lääkäriltä, psykologilta ja muilta terveydenhuollon ammattilaisilta.

Rukoilemisesta on apua surussa. Psalmissa 121 sanotaan: ”Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun? Minä saan avun Herralta, häneltä, joka on luonut taivaan ja maan.”

Surua käsitellään ryhmissä

Apuna surun kohtaamisessa ovat myös sururyhmät. Niitä järjestetään sekä seurakunnan että sairaalateologien voimin.

Kälviän seurakunta pyrkii järjestämään kerran vuodessa sururyhmän, jossa voi luottamuksellisesti keskustella omista kokemuksista muiden surevien kanssa. Kutsu sururyhmään lähetetään henkilölle, joka on nimetty lähimmäksi omaiseksi. Hänen toivotaan kertovan sururyhmästä muille vainajan omaisille.

Seurakuntayhtymän sairaalasielunhoito järjestää sururyhmiä itsemurhan tehneiden läheisille ja lapsensa menettäneille. Myös lapsille järjestetään sururyhmiä tarpeen mukaan.

Pyhäinpäivänä surraan yhdessä

Kutsu pyhäinpäivän messuun saapuu seurakunnasta niille, joiden läheinen on kuollut kuluneen vuoden aikana tai haudattu seurakunnan alueelle. Messussa luetellaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja jokaisen muistolle sytytetään kynttilä.

Sureva ihminen voi löytää erityisellä tavalla myös musiikin hoitavan ja lohduttavan puolen.