Kälviän kirkko

Kälviän kirkko on rakennettu vuonna 1905. Rakennusmestarina toimi pyhäjärvinen Sakari Tuoriniemi ja kirkon suunnitteli kälviäläinen Odert Renell. Kirkko on kolmas samalla paikalla. Ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1640 ja toinen kirkko vuonna 1765. Kirkkoon mahtuu noin 700 ihmistä.

Kälviän kirkko on ulkoisesti alkuperäisessä asussaan. Muodoltaan kirkko on ulkoviisteinen, tasavartinen ristikirkko. Tyyliltään kirkko on myöhäistä uusgotiikkaa, jota kutsutaan myös nikkarityyliksi runsaiden koristeaiheidensa vuoksi. Torni on terävähuippuinen ja lanterniinin omainen.

Kälviän kirkon ja tapulin julkisivukorjaukset ja maalaustyöt tehtiin kesällä 2016. Uusgotiikan piirteitä omaava nikkarityylinen kirkko ja poikkeuksellisen komea tapuli saivat uuden, arkkitehtuurinsa mukaisen maalipinnan. Suunnittelijana oli arkkitehti Hanna Lyytinen.

Kirkon esineistö

Kangasalan urkutehdas on rakentanut urut vuonna 1981. Niissä on 27 äänikertaa. Mittavan muutostyön ja uudelleenäänityksen teki Jouko Pirkkanen vuosina 2001-2002.

Kälviäläinen Voitto Puukangas on tehnyt alttaripöydällä olevan krusifiksin vuonna 1992. Kirkkolaiva on 1800-luvun alusta. Ruotsin liput mastoissa muistuttavat siitä, että evankeliumi tuli Suomen rannikolle Ruotsista ja että Suomi ja Ruotsi muodostivat yhden valtion vuoteen 1809 asti.

Alexandra Såltin maalasi kirkastusvuoritapahtumaa esittävän alttaritaulun vuonna 1912. Golgata-aiheisen taulun alttarin sivuseinällä on maalannut Jacob Söderman vuonna 1729. Taulu oli ensimmäisen kirkon alttaritauluna. Henrik Kuorikoski on rakentanut kellotapulin vuonna 1804. Sen suunnittelija on Jacob Rijf. Tapuli on yksi Suomen kuuluisimmista kellotapuleista. Syy tähän kuuluisuuteen paljastuu tapulia katsellessa!

Kälviäläinen Erkki Lassila on tehnyt kellotapulin seinällä olevan vaivaisukon vuonna 1820. Käykää tapaamassa ukkoa. Voitte antaa hänelle rahaa seurakunnan diakoniatyön hyväksi!

Kälviäntie 22

Karttalinkkiin pääset TÄSTÄ

Jos olet järjestämässä tapahtumaa tai konserttia, ota ensin yhteys kanttoriin tai kirkkoherraan. Sen jälkeen voit tarvittaessa täyttää sopimuksen kirkkotilan käytöstä täällä.