Viikon sana

 

Usko

Kanaanilaisen naisen ja Jeesuksen kohtaaminen on tiettävästi ainoa raamatunkertomus, jossa Jeesus muuttaa mieltään. Hän oli lähtenyt oman maansa ulkopuolelle opetuslasten kanssa, tarkoituksena vetäytyä hiljaisuuteen ja rukoukseen. Heti rajalla vierasmaalainen äiti tuli hätänsä kanssa kovaäänisesti pyytämään häneltä apua. Kun Jeesus kieltäytyi, nainen heittäytyi hänen jalkojensa eteen, ettei Jeesus voinut jatkaa matkaa.

Nainen ei lapsensa hädän vuoksi epäröinyt teoissa ja puheissa nöyrtyä. Jeesus kuuli häntä ja sanoi: ”Suuri on sinun uskosi nainen. Tapahtukoon, niin kuin tahdot.”
Nainen uskoi pelkän sanan ja lähti sen varassa kotiin. Siellä hän vasta näki, että lapsi oli
parantunut.

Tulemme Jumalan luo usein vasta, kun ei ole enää mitään muuta apua. Kun on suuri hätä itsestä tai läheisestä ihmisestä eikä voi enää ylpeillä omista ja voimista ja ihmisen mahdollisuuksista, saa turvata Jumalaan, joka on aina enemmän ja suurempi kuin ikinä ymmärrämme.
Jumalaan saa turvata, vaikka hänen vastauksensa hätäämme on eri kuin toivomme ja odotamme.
Vanhat kristityt kuvaavat uskon ja Jumala-suhteen löytymistä kolmella sanalla: hätä, apu ja kiitos.
Psalmissa 51 sanotaan: ”Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut ja sinä kunnioitat minua.”

 

 

Sari Kontinen-Koski
kappalainen
Kokkolan suomalainen
seurakunta

Sunnuntai 17.3.

Matteus 15:21-28

 

Jeesus meni Tyroksen ja Sidonin seudulle. Siellä muuan kanaanilainen nainen, sen seudun asukas, tuli ja huusi: ”Herra, Daavidin Poika, armahda minua! Paha henki vaivaa kauheasti tytärtäni.” Mutta hän ei vastannut naiselle mitään.
Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja pyysivät: ”Tee hänelle jotakin. Hän kulkee perässämme ja huutaa.” Mutta Jeesus vastasi: ”Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten.” Silti nainen tuli lähemmäs, heittäytyi maahan Jeesuksen eteen ja sanoi: ”Herra, auta minua!” Mutta Jeesus sanoi hänelle: ”Ei ole oikein ottaa lapsilta leipä ja heittää se koiranpenikoille.” ”Ei olekaan, Herra”, vastasi nainen, ”mutta saavathan koiratkin syödä isäntänsä pöydältä putoilevia palasia.” Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Suuri on sinun uskosi, nainen! Tapahtukoon niin kuin tahdot.” Siitä hetkestä tytär oli terve.