Viikon sana

 

Olla vapaa

Aladdin on eräs lapsuuteni suosikkielokuva. Sen kiehtovin hahmo on Lampun Henki, joka voi taikavoimillaan tehdä lähes mitä tahansa. Mahtavaa kosmista voimaa!

Kuitenkin Henki voi toteuttaa vain isäntänsä käskyt. Ranteissa kiiltävät korut ovatkin kahleet, ja lamppu vankila – yksiö ilman mukavuuksia. Henki on mahtava olento, mutta silti orja.

Satujen lisäksi orjuutta on myös todellisessa elämässä, niin historiassa kuin nykyäänkin. Vaikka orjuus on rikos kaikkialla, on orjia maailmassa nyt enemmän kuin koskaan.
Lisäksi monenlaisia orjuuttavia kahleita on läsnä kaikkialla; vallankäyttöä, riippuvuutta, pelottelua, pakottamista.

Sadussa hyväsydäminen Aladdin katkoo orjuuden kahleet käyttämällä yhden toiveensa Hengen vapauttamiseksi. Myös todellisen elämän monenlaisten orjuuksien
vastustaminen vaatii rohkeutta, oikeamielisyyttä ja epäitsekkyyttä.

Totuus tekee teistä vapaita, sanoo Jeesus päivän evankeliumissa. Siinä on maailmassa vielä tekemistä, meille kaikille.
Totuudessa.
Ja vapaudessa.

Reetta Mourujärvi

 

Reetta Mourujärvi
oppilaitospastori
Kokkolan suomalainen seurakunta

Itsenäisyyspäivä 6.12.

Joh. 8: 31-36

"Niille juutalaisille, jotka uskoivat häneen, Jeesus sanoi: ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.”

He vastasivat hänelle: ”Me olemme Abrahamin jälkeläisiä, emme me ole koskaan olleet kenenkään orjia. Kuinka voit sanoa, että meistä tulee vapaita?” Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja. Orja ei pysy talossa ikuisesti, mutta poika pysyy. Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita.”