Viikon sana

 

Puhuttavaa

Isoisäni oli sotaveteraani. Hänellä olisi ollut monta kertomusta rintamalta. Hän ei halunnut puhua niistä. Mummu kertoi, että kyllä hän niistä puhui. Ja kovalla äänellä puhuikin. Huusi monena yönä. Ja itki. Ja hikoili.

Kaunis ilma tänään. - helppo aihe. Mikä painaa mieltäsi? - paljon vaikeampi aihe.

Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, sanoi Jeesus oppilailleen. Ja kuinka paljon hän olikaan puhunut! Puhuttavat asiat eivät lopu. Kaikille asioille ei riitä aika, eikä tarvitsekaan. Siksi on valittava tärkeät ja sivuutettava tarpeettomat.

Puhuminen on keino kertoa toisille asioita. Lähellä oleminen, kosketus, äänensävy ja ilmeet voivat olla myös paljon puhuvia. Hyvässä ja pahassa.

Isoisälläni alkoi muistisairaus. Silloin hän kertoi niistä tapahtumista, joissa kuorma-auton vaihdelaatikko kesti tulituksen keskellä, vaikka alamäessä laitettiin peruutusvaihde päälle. Apukuski ei kestänyt - ja juuri siitä oli aiemmin ollut mahdotonta puhua.

Puhutaan, ettei jää sanomatta. Joku kyllä kuuntelee.

 

Matti Aho
sairaalapappi

Sunnuntai 19.5.

Johannes 16:5-15

 

Jeesus sanoi:
”Nyt minä menen hänen luokseen, joka on minut lähettänyt. Kukaan teistä ei kysy minulta, minne minä menen, vaan sydämenne on täynnä murhetta sen johdosta, mitä teille sanoin. Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua, ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu.
Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan. Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Kaikki, mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanoin, että hän saa minulta sen, minkä hän teille ilmoittaa.”