Uutislistaukseen

Harvinaista herkkua Kälviällä

Joseph Haydnin Stabat mater soi Marian ilmestyspäivänä

 

Käläviän Kapelli solisteineen esittää 26. maaliskuuta wieniläisklassismin mestarin, Joseph Haydnin (1732 –1809) teoksen Stabat mater – Marian rukous Jeesuksen ristin juurella

Haydn oli aikanaan juhlittu mestari ja Stabat mater hänen tunnetuin kirkkomusiikkiteoksensa. 
Nykyään esitetään enemmän Haydnin suurta oratoriota Luominen ja pienimuotoisempaa Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä Stabat materin ja Haydnin upeiden messusävellysten jäädessä vähemmälle huomiolle. Stabat materia ei Suomessa juuri esitetä.

Haydn lähetti vuonna 1767 valmistuneen teoksensa – Haydnin sanoin – ”koko maailman juhlimalle säveltäjämestari Johann Adolf Hasselle siinä toivossa, että Hasse korjaisi teoksen heikkoja kohtia”, mutta Haydnin yllätykseksi Hasse pelkästään ylisti teosta. 
Tuohon aikaan esitettiin paljon G. P. Pergolesin Stabat materia, jota pidettiin osin liian kevyenä teoksen vakavaan tekstiin nähden. Haydn otti tämän huomioon ja muun muassa kirjoitti teoksensa toiseen tenoriaariaan huokauksia ja taukoja pyrkien kuvaamaan Kristuksen viimeisiä henkäyksiä ristillä. 
Musiikki on välillä henkeäsalpaavan herkkää ja kaunista, välillä majesteettista. 
Pääosin riipaisevissa ristin tunnelmissa etenevän teoksen viimeinen osa katsoo jo paratiisiin ja tarjoaa upeine koloratuurisopraanon sooloineen valoisan ja toiveikkaan näyn tuonpuoleiseen.

Stabat mater on sävelletty sopraano-, altto-, tenori- ja bassosolistille sekä sekakuorolle ja orkesterille, jossa on kaksi oboeta, kaksi englannintorvea ja jousisto. 
Romantiikan aikaa lähestyttäessä teos muokattiin Haydnin luvalla myös isommalle orkesterille, mutta Kälviällä esitetään alkuperäisversio. 
Soolo-osat on jaettu neljän solistin sijaan kymmenelle eri solistille. Mukana ovat muun muassa Kälviällä vs. kanttoreina toimineet Heli Huuki, Johanna Palmiola ja Iiris Rautiola sekä Berliinin valtionoopperassa laulava Maiju Vaahtoluoto
Solistiensembleen kuuluvat myös Karoliina Hautala, Karl-Henrik Wahlfors, Jacob Waselius, Sampo-Elias Asikainen ja Sampsa Vanhala. Kaikki solistit ovat osa 20 laulajan kuoroa. 
Käläviän Kapellin konserttimestarina soittaa tässä konsertissa Meikku Pyrhönen ja esityksen johtaa kanttori Markku Hekkala. Konsertin pääsymaksuna voi maksaa ”Sen verran kuin jaksaa”. Konsertin kesto on reilu tunti.

teksti: Markku Hekkala

Joseph Haydn: Stabat mater
Kälviän kirkko 
su 26.3. klo 19.

Golgata-aiheinen alttaritaulu.
Kuvan Golgata-aiheinen alttaritaulu on nykyisin Kälviän kirkon kuorin sivuseinällä. Taulun on maalannut Jacob Söderman vuonna 1729. Taulu oli Kälviän ensimmäisen kirkon alttaritaulu. Kuva: Karen Hagqvist

17.3.2023 09.25