Uutiset

Mikä ihmeen Donkkis Big Night?

Julkaistu: 09.10.2019

Perjantai-iltana kello kuuden aikaan Kokkolassa Rantakatu 16:ssa ovi käy tiuhaan. Alkamassa on suosittu DBN-ilta.

Alakouluikäisiä tyttöjä ja poikia kipuaa toiseen kerrokseen, missä luvassa on pari tuntia ohjattua toimintaa, raamattuopetusta, rukousta, laulua sekä erilaisia toimintapisteitä ja tietenkin herkkuja.

Suuren suosion saaneita Donkkis Big Night -iltoja järjestetään Suomessa jo yli 50 paikkakunnalla. Kälviällä syksyn ensimmäiseen Donkkikseen osallistui lokakuun ensimmäisenä perjantaina yli 200 lasta, aikuisia ja nuoria paikalla oli yli 20.
Keski-Pohjanmaan Evankelisluterilainen Kansanlähetys aloitti Donkkis Big Night eli DBN-toiminnan noin 12 vuotta sitten.

Kasvomaalaus on suosittu toimintapiste Donkkis Big Night -illoissa. Kuvassa maalattavana Rika Pentti, maalaajana Jaana Kailajärvi ja toisena maalaajana rippikoululainen Milla Hakola. Kuva Lohtajan seurakunnan Donkkis-tapahtumasta viime vuodelta. Kuva: Anne Perander

Keski-Pohjanmaan Kansanlähetyksen juniori- ja nuorisotyöntekijä Lamin Virnes uskoo lapsia Donkkiksessa kiinnostavan kavereiden tapaaminen ja hauska yhdessä tekeminen turvallisessa ympäristössä.

- Jos ei ole kaveria mukana, niin Donkkiksesta voi löytää uusia. Suurimman osan aikaa lapset saavat liikkua ja olla mukana tekemässä. Ei siis tarvitse vain kuunnella ja istua penkissä. Lapsilla on mahdollisuus tulla mukaan harjoittelemaan ohjelman vetämistä. Lavalla on nähty soittajia, laulajia, juontajia, rukoilijoita ja opetuksessa avustaneita, Virnes summaa.

DBN-illat koostuvat kolmesta osiosta. Alkuohjelmassa opetellaan Raamattua, rukoillaan, lauletaan ja jutellaan Donkki-lehdestä tuttujen hahmojen, Sakun ja Ruutin kanssa. Toinen osuus on toiminnallisempaa; näppäryyttä, tarkkuutta, nopeutta, notkeutta tai muita taitoja voi testata erilaisilla rasteilla.

- Toimintarasteilla nuoret ovat vetäneet esimerkiksi sählyrataa ja tehneet kasvomaalauksia. Vanhempien avulla on leivottu tai tutkittu kasveja. Eräs vaari innostui kertomaan kiikkutuolissa tarinoita, Lamin Virnes kertaa.

Donkkis Big Night -illoissa Saku ja Ruut pohtivat yhdessä lasten kanssa illan teemaan liittyvää ongelmaa, esimerkiksi yksinäisyttä. Kuva: Anne Perander

Lisäksi iltaan kuuluu aina yhteinen iltapala tai nyyttärit, jonne jokainen voi halutessaan tuoda suolaista tai makeaa syötävää; keksejä, porkkanaa, karkkeja ja sipsejä, jotka laitetaan esille seisovaan pöytään.

Kolmas osio vie DBN-illan maaliin Sakun ja Ruutin esityksin. Lisäksi lauletaan, rukoillaan, jaetaan palkintoja ja arvotaan Raamattu ennen kotiinlähtöä.

-DBN-illan ohjelma sisältää ainakin yhden tai useamman lasta kiinnostavan osion. Lapset pitävät toki eri asioista. Yksi hehkuttaa toimintarasteja, toinen herkkuja ja kolmas iloitsee voittamastaan Raamatusta. Donkkis on yhteistä mukavaa toimintaa, jossa aikuiset ja nuoret antavat aikaansa lapsille, Lamin Virnes sanoo.

Kaustisen ja Ullavan seurakunnan Donkkis-avustajia Miska Nikula (vas.), Eemeli Myllymäki, Benjami Haapalainen, Milla Järvelä, Tiia Ahlholm ja Henna Kykyri. Kuva: Minna VarilaKeski-Pohjanmaan Evankelinen Kansanlähetys toteuttaa DBN-iltoja yhteistyössä Kokkolan seurakuntayhtymän suomenkielisten seurakuntien kanssa sekä Kannuksessa, Vetelissä, Halsualla ja Toholammilla paikallisseurakuntien kanssa. Järjestäjät vaihtelevat paikkakunnittain. Kälviällä mukana on myös partio, Lohtajalla yhteistyötä tehdään Sleyn kanssa.Lamin Virnes muistaa Donkkis-toiminnan alkaneen Keski-Pohjanmaalla kun lasten kiinnostus kerhoja ja leirejä kohtaan hiipui. Pyhäkoulujen korvaajana hän ei Donkkis-toimintaa näe, pikemminkin DBN-illat täydentävät lapsille suunnattua ohjelmaa.

- DBN-illat järjestetään useimmiten arkipäivisin ja kerran kuussa. Tätä useammin järjestettävällä pyhäkoululla on oma paikkansa muiden tilaisuuksien rinnalla.Tänä päivänä sekä kerhoja että leirejä järjestetään yhä, ja DBN toimii siinä rinnalla, Virnes sanoo.

Lisäksi Kansanlähetys järjestää Donkki-leirejä ympäri Suomen. Leirien lisäksi Kokkolassa on joka toinen viikko koululaisten Donkki-kerho.

Kansanlähetyksen uusimpina työmuotoina Virnes kertoo olevan DBN-toiminnan kehittäminen jumalanpalveluksiin ja kouluille sopiviksi.

-Molempia onkin jo kokeiltu. DBN-iltojen ilo on ollut olla mukana jumalanpalveluksissa, kouluilla ohjelma on vedetty yhdessä opettajien kanssa.

Aasi antoi nimen lehdelle ja teemailloille

Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen yhteydessä toimivan Kustannus Oy Uusi Tien yhteyspäällikkö ja Team Leader Sanna Myllärinen oli ideoimassa Donkkis-nimeä reilu 30 vuotta sitten. Hän työskenteli tuolloin Kansanlähetyksen juniorityön sihteerinä kun pitkään julkaistu lasten lehti Tuikku oli päätetty lakkauttaa.

- Mietimme, josko lehden voisi kuitenkin uudistaa aivan toisenlaiseksi. Silloin löytyi yhteys Jutta Jokirantaan Raamatunlukijainliitosta. Hänellä oli lasten raamatunlukuoppaita muista maista ja lähdimme kehittelemään ideaa, Myllärinen muistelee.

Jutta Jokiranta ja Sanna Myllärinen päättivät, että uudella lehdellä olisi hyvä olla maskotti. Monia vaihtoehtoja mietittyään Saku ja Ruut sekä Donkki-aasi ovat Donkkis Big Night -iltojen vakiovieraat. Kuva: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ryaasi valikoitu sopivaksi.

-Kantoihan aasi Marian Betlehemiin, Jeesuksen Jerusalemiin, ja puhuva aasikin on Raamatussa.

Aasi-nimeä naiset eivät pitkään makustelleet, vaan hyvin nopeasti aasi taipui englannin donkeyksi ja edelleen Donkiksi. Kansanlähetyksen nuorisotyön pienryhmätoimintaa kutsuttiin tuolloin nimellä Donkki.

 - Oli luonnollista, että junnujen kerhoista tuli Donkin myötä Donkkiksia. Kyllä siinä donkkauskin oli mielessä, joten hyvät vertauskuvat nimelle löytyi, Sanna Myllärinen lisää.

Keski-Pohjanmaan Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen juniori- ja nuorisotyöntekijä Lamin Virnes kertoo lähinnä aikuisten kyselleen Donkkis-nimen alkuperää.

- Tilaisuuksissa lapsille on kerrottu nimen taustaa, ja siitä muistuttaa tapahtuman maskottikin Donkki-aasi. Aasi kantoi Jeesuksen ja ilosanomaa Jerusalemin ihmisille. Donkki-aasi vuorostaan kantaa lapsia Jeesuksen luokse, Virnes perustelee.

Donkki seikkailee niin lasten lehdessä kuin Donkkis Big Night -toimintailloissa kahden maskotin, Sakun ja Ruutin kanssa.

 

-Tapahtumissa Saku ja Ruut -muppeteilla on illan aiheeseen liittyvä ongelma, vaikkapa yksinäisyys. Kaverukset pohtivat aihetta ja saavat siihen vastauksen illan aikana, Virnes sanoo.

 

Teksti: Mari Hautamäki