Uutislistaukseen

Bach-konsertti Ukrainan sodasta kärsineiden auttamiseksi

Marian ilmestyspäivän iltana soi Kälviän kirkossa Johann Sebastian Bachin musiikki. Minna ja Petrus Poutanen, Markku Hekkala ja Käläviän Kapelli musisoivat. Konsertin vapaaehtoinen pääsymaksu käytetään lyhentämättömänä Ukrainan sodan uhrien auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta. 
Bachin elämä oli taitoskohdassa 300 vuotta sitten. Hän oli ollut tyytyväinen työpaikkaansa Anhalt-Köthenin prinssin hovikapellimestarina, mutta musiikin arvostus hovissa oli laskenut ja Bach etsi uutta työpaikkaa. Helmikuussa 1723 hänet nimitettiin Leipzigin Tuomas-koulun kanttoriksi, missä tehtävässä hän toimi kuolemaansa saakka. Pääosa konsertin musiikista on Bachin Leipzigin ajalta.

Minna Poutanen soittaa konsertissa Ison h-mollipreludin BWV 544. Bach sävelsi teoksen 1727 Puolan kuningatar Christianen muistopalvelukseen, joka pidettiin Leipzigin Paavalinkirkossa. Teos on urkumusiikin merkkiteoksia ja saattaa olla, että Bach itse soitti sen ensiesityksen. Kappaleella on yhtäläisyyksiä Matteus-passion Erbarme-aarian kanssa. Passiokin esitettiin ensi kertaa 1727, samoin kuin kantaatti Ich habe genug. H-mollipreludista on säilynyt Bachin oma käsikirjoituskopio, josta saadaan musiikin lisäksi ihailla säveltäjän kaunista käsialaa.

Petrus Poutanen soittaa C-duuripreludin, joka kuuluu kokoelmaan Kahdeksan pientä preludia ja fuugaa. Kokoelman säveltäjästä ei ole varmuutta. Kappaleita on pidetty Bachin teoksina, mutta saattaa olla, että ne ovat jonkun hänen oppilaansa käsialaa. Joka tapauksessa ne kuuluvat kaikkien urkureiden perusohjelmistoon. 
Toisena kappaleena Petrus Poutanen soittaa yhden maailman kauneimmista urkukoraaleista, Tänne, Jeesus, tulimme BWV 731, joka on virsikirjassamme virtenä 201.  

Markku Hekkalan soittamina konsertissa kuullaan nuoren Bachin säveltämät Orgelbüchlein-koraalit Nyt itke, murru, ihminen, Sä taivaallinen isämme sekä Mä huudan, Kristus, sinua. 
Konsertti päättyy Hekkalan ja Käläviän Kapellin esittämään kantaattiin Ich habe genug – Minulla on kyllin, BWV 82. Kantaatin teksti mukailee vanhan Simeonin ajatuksia hänen saatuaan Jumalan lupauksen mukaan nähdä Vapahtaja ennen kuolemaansa. Elämästä kyllänsä saaneena Simeon saa muuttaa taivaan kotiin. Kantaatin toinen aaria on kuin kehtolaulu: Uinukaa uneen autuaaseen, te uupuneet silmät. Kantaatin viimeisessä osassa laulaja riemuitsee kuolemastaan – syntymisestä iankaikkiseen elämään. 
Kapelli soittaa kantaatin pienessä barokkikokoonpanossa, vain yksi soittaja kutakin stemmaa kohden. 

Bach-konsertti

su 27.3. klo 19 
Kälviän kirkossa

2022-03-23 12:35:07.0