Totuus

Heprean ”’emeth” tarkoittaa käytännön luotettavaa, rehellistä, kestävää tai uskollista. Sana tulee verbijuuresta uskoa, josta tulee myös sana aamen. UT:n ”aleetheia” tarkoittaa totuudenmukaista, oikeaa, todellista. UT tulkitsee, että sen julistama evankeliumi on totta ja luotettavaa. Pohjimmiltaan evankeliumin sisältö on Kristus itse. Siksi hän on ”tie, totuus ja elämä” (Jh 14:6).

Me julistamme usein omistavamme totuuden. Viittaamme raamatunkohtaan, joka on usein alkutekstissä paljon moniselitteisempi. Luterilainen kirkkomme opettaa (12 teesiä Raamatusta), että Raamatussa on myös paljon inhimillistä ja erehtyväistä. Raamatun luotettavuus tai totuus kuitenkin tiivistyy lähestyttäessä evankeliumia ja Kristusta. Luterilainen tulkinta tulee hyvin lähelle UT:n omaa itseymmärrystä.

Totuuden etsiminen on Kristuksen etsimistä, enemmän tiellä olemista kuin omistamista. Lopulta kukaan ei voi omistaa totuutta, vaan totuus voi omistaa meidät.

Petri Kasari.Petri Kasari
Kokkolan suomalainen seurakunta
petri.kasari@evl.fi

Sunnuntai 25.7.
Ps. 51:8

Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka,
ja sisimmässäni sinä ilmoitat minulle viisauden.