Uutislistaukseen

Ihmisiä hautausmaakierroksella.

Tarinoita menneiltä ajoilta

1.7.2022 16.33

Hautausmaakierroksilla jaetaan kotiseutuhistoriaa

Teksti: Eija Ahokangas
 

Tänä kesänä Kälviän hautausmaakierroksilla on teemana viimevuotiseen tapaan Siirtolaisuus. Oppaana toimiva Kälviän kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hilli vakuuttaa, että kierros kuitenkin poikkeaa aiemmista vuosista.

- Joka vuosi pyritään tuomaan esille uusien henkilöiden tarinoita. Kannattaa siis ehdottomasti osallistua, vaikka olisi käynyt aiemminkin. Kälviällä hautausmaakierroksia on järjestetty jo vuodesta 2012. Toisena oppaana toimii Erkki Nissi. Kierroksia suunnittelevaan työryhmään kuuluvat Hillin ja Nissin lisäksi Kristiina Hakunti ja Jukka Niemi. He ovat koonneet hautausmaakierroksilla jaettavia, sukupolvelta toiselle kulkeneita tarinoita.

- Tarinoita täydennetään haastatteluilla ja eri arkistomateriaaleilla. Uuno Huhtalan teokset Juuret sekä Kälviän siirtolaiset ovat myös olleet korvaamattomana apuna, Hilli kertoo.

Tänä vuonna Kälviän hautausmaakierrosten yhteydessä palvelee hautausmaan kupeessa myös kesäkahvila, joka on avoinna puoli tuntia ennen ja jälkeen kierroksen. Kahvia ja pullaa saa 3 euron yhteishintaan. Kahvilan tuotto menee seurakunnan nimikkolähettien työlle.

Ullavan hautausmaakierroksella pysähdytään Hillin opastuksella erilaisten persoonien muistomerkeille. Menneitten sukupolvien tarinoita -kierroksen suunnittelutyöryhmässä ovat Hillin lisäksi mukana Maria, Tuomo ja Elsa Rahkonen. Sekä Kälviällä että Ullavassa kierros kestää noin tunnin. Kälviällä kierros starttaa tapulilta ja Ullavassa hautausmaan portilta.

Ullavan kierros 3.7. klo 15
Kälviän kierrokset pe 8.7. klo 18 ja su 24.7. klo 16