Uutislistaukseen

Enkelipatsas.

Requiemissa soi elämän katoavaisuus

21.10.2020 12.45

Pyhäinpäivänä on monilla paikkakunnilla tapana esittää requiemeja, läpisävellettyjä teoksia, jotka noudattavat pääosin katolilaista vanhaa sielunmessun kaavaa. Tekstit luotaavat ihmisenä olemista, elämän katoavaisuutta ja viimeistä tuomiota, mutta johdattelevat kuulijaa myös kohti taivaan ikuisia näkymiä. Sisällöltään voimakas requiem-teksti on innoittanut lukuisia säveltäjiä.

Maurice Duruflè sävelsi oman Requieminsa alun perin urkukappalesarjaksi franko-roomalaisten kirkkolaulusävelmien pohjalta vuonna 1947. Hänen kustantajansa tilasi häneltä urkusarjaan perustuvan laajemman sävellyksen, jonka ensimmäinen versio valmistui jo samana vuonna. 
Duruflèn Requiemin sävelkieli on voimakkaan soljuvaa ja vaihtelee hennon uneliaasta räikeän raadolliseen. Elävyydessään se on jopa poikkeuksellisen mielenkiintoista laulettavaa – ja kuultavaa. 

Pyhäinpäivänä Kokkolan kirkossa kuullaan teoksesta kuoron ja orkesterin sijaan urkusäesteinen kvartettiversio. 
Kvartetissa laulavat Minna-Leena Lahti, Isabella Shaw, Rachel McIntosh ja Henri Tikkanen. Nelikkoa säestää Matti Pohjoisaho.
Duruflèn musiikin voima ja puhuttelevuus kestävät hyvin kokoonpanon kutistamisen; saattaapa teoksesta peräti nousta esiin aivan uusiakin puolia. 
Hiljentyminen kuoleman ajatusten äärelle ajanrajan molemmin puolin on pyhäinpäivän suuria mysteerejä. Musiikin kieli tavoittaa ja voi sanoittaa nekin tunteet ja ajatukset, joille on muuten vaikeaa löytää hahmoa.

Gabriel Faurén Requiem kuuluu musiikkikirjallisuuden rakastetuimpiin sielunmessuihin. Fauré sävelsi teoksen useassa eri osassa lisäten siihen musiikillisia numeroita sekä kasvattaen soitinkokoonpanoa. 
Requiem soi lempeän tunnelmallisena ja levollisena maalaten kuoleman jälkeistä autuutta. Ajattomat melodiat soljuvat orgaanisesti osasta toiseen tuoden kuulijalle rauhan tunteen.

Kälviällä ja Kokkolassa 1. marraskuuta kuultavissa konserteissa Requiemin esittävät Kokkolan Vokaali- ja Soitinyhtye johtajanaan Martti Laitinen. Soolo-osuuksista vastaavat sopraano Heli Huuki sekä baritoni Sampo-Elias Asikainen, ja urkuja soittaa Teemu Suominen

Yhteneväisyyksiä Faurén ja Duruflén Requiemien välillä voi löytää niiden musiikkikielestä ja -tyylistä. Molemmat teokset soivat sävyltään valoisina, lohdullisina ja herkän intiimeinä. 

Duruflèn Requiem 
la 31.10. klo 21 
Kokkolan kirkossa

Faurén Requiem su 1.11. 
klo 19 Kokkolan kirkossa
& klo 15 Kälviän kirkossa