Uutislistaukseen

Tuomasmessun sivualttari.

Vaihtoehtomessuja sunnuntai-iltaisin

4.11.2020 14.10

Musiikilliset messut toteutuvat Kokkolassa, Kälviällä ja Lohtajalla

Vaihtoehtomessut tarjoavat mahdollisuuden osallistua messuun sunnuntai-iltaisin. Kokkolassa ja Lohtajalla, sekä vuoden alusta myös Kälviällä, messut järjestetään vuorosunnuntaisin, joten iltamessuista pitävien on mahdollista vierailla eri kirkoissa.

Lohtajalla on jo jonkin aikaa ollut iltamessuna Taizé-messu eli luottamuksen messu kuukauden toisena sunnuntaina.
Messun taustalla on Taizé-yhteisö – kansainvälinen, ekumeeninen yhteisö, jonka kotipaikka on Etelä-Burgundissa Ranskassa. Taizén perusti Roger Louis Schutz-Marsauche eli veli Roger vuonna 1940 rauhantyön merkeissä. Yhteisö perustettiin, jotta maailman nuoret voisivat sotien jälkeen kohdata toisiaan, ja vihollisuudet kansojen välillä saataisiin vähennettyä. 
Suomessa Taizé-yhteisöstä alettiin puhua 1970-luvun lopulla. Muun muassa Anna-Maija Raittila teki taizé-liikettä tunnetuksi.
Messuissa käytetään globaaleja taizé-lauluja. Lohtajan kirkossa esilaulajat ja soittajat tulevat Keski-Pohjanmaan konservatoriolta.
Taizé-messu perustuu hiljaisuuteen, laulujen toistoon sekä Raaamatun tekstien mietiskelyyn. Messu sopii ihan kaikille. Erityisesti niille, joita vaivaa sunnuntai-iltana ”töihinmenoahdistus”. Sekä niille, joille ilta-aika sopii aamumessua paremmin. Ja niille, jotka kuulevat viikon aikana paljon puhetta. 

Kokkolassa pidetään kuukauden kolmantena sunnuntaina Tuomasmessu Kaarlelan kirkossa.
Tuomas oli opetuslapsista se, joka sai lisänimen Epäilevä Tuomas. Tuomasmessussa on tilaa epäilijöille ja Jumalaa kaipaaville, seurakuntayhteyttä etsijöille. 

Tuomasmessussa lauletaan pääsääntöisesti Tuomasmessun lauluja, joita säestetään pianolla ja eri instrumenteilla.  Laulut koskettavat sanoituksillaan, ja niiden rytmit vaihtelevat mietiskelevästä nopeaan. Myös kuoron ja muusikkojen kokoonpano Tuomasmessuissa vaihtelee.
Messun alkupuolella on laajennettu osuus rukoukselle. Kauniille rukousalttareille voi jättää rukouspyyntöjä, jotka luetaan messussa, ja sytyttää rukouskynttilöitä eli tuohuksia. Messun rukousosuuden aikana on mahdollisuus keskustella rukousavustajan kanssa kirkon sivuosassa ja halutessaan saada siunauksen ja öljyllä piirretyn ristinmerkin otsaansa, öljyllävoitelun. Muutoin Tuomasmessussa noudatetaan tavallisen messun kaavaa. 
Tuomasmessussa vapaaehtoiset toimivat erilaisissa tehtävissä, myös uudet ovat tervetulleita mukaan.  Lisätietoja antaa Sari Kontinen-Koski.

Kälviän seurakunnassa alkaa tammikuun alussa säännölliset iltamessut aina kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.
Iltamessuina  kokeillaan erilaisia jo vakiintuneita messuja kuten esimerkiksi Afrikkalainen Gospelmessu, joka 1980-luvulla oli hyvinkin suosittu ympäri Suomea.  Gospelmessussa on Pekka Simojoen  sävellyksiä ja Anna-Mari Kaskisen sanoituksia. Kälviän kirkossa on tarkoitus messuta myös Hiljaisuuden messut, jotka nekin ovat Simojoen ja Kaskisen käsialaa. 
Kälviälle on suunnitelmissa myös muita messuja, joissa apuna on Kälviän kuoroja ja soittajia.

8.11. klo 18 Taizé-messu
Lohtajan kirkossa 
(joka kk 2. su)

15.11. klo 18 Tuomasmessu
Kaarlelan kirkossa 
(joka kk 3. su)

Kuukauden 1. sunnuntai  (tammikuusta alkaen)
klo 18 vaihtuva messu 
Kälviän kirkossa