Uutislistaukseen

Koriat ryhmäkuvassa, lauluyhtyeen johtaja Kirsi Koivisto keskellä. Kälviän Kirkon Marrasmusiikit -sarjan toisessa konsertissa 9. marraskuuta esiintyvä Lauluyhtye Koriat on 12 naisen lauluyhtye, jota johtaa Kirsi Koivisto. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Kiitos muistoista -konsertti avaa Kälviän kirkon Marrasmusiikit

3.11.2021 12.56

Syksyn pimeimpään aikaan valoa tuova Kälviän Kirkon Marrasmusiikit -sarja koostuu neljästä konsertista. 
 

Muistojen ja Raamatun tekstien äärelle Kälviän kirkkoon kokoonnutaan pyhäinpäivän iltana 6. marraskuuta, kun Kälviän kirkkokuoro sekä Käläviän Kapellin kamariyhtye esiintyvät. Yhtyeessä musisoivat Eija Nygård, huilu, Jon Selin, viulu, Ilmari Tunkkari, sello ja Minna Poutanen, urut. Jenna Suvanto ja Markku Hekkala vastaavat lauluosuuksista. 
Musiikki koostuu pienistä kappaleista. Mukana ovat muun muassa ruotsalainen sävelmä Mun kotini taivaassa ja Viljami Niittykosken On maa, on autuaitten maa sekä osia J. S. Bachin sooloviuluteoksista. Perinteiseen Requiem-tekstiin pohjautuva Urmas Sisaskin Lux Aeterna (Ikuinen valo) on kymmenen minuutin kestollaan illan sävellyksistä mittavin. 

Pyhäinpäivä on kirkkovuodessa perille päässeiden pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien päivä, jona myös muistellaan poisnukkuneita läheisiä. Kristinuskon mukaan jokainen uskova on pyhä. Pyhäinpäivän raamatuntekstit kertovat toivosta, taivaasta. Tekstejä lukevat pyhäinpäiväiltana Leena Jämsä ja Heikki Salo, ja niiden sekä musiikkiesitysten välissä lauletaan yhdessä pyhäinpäivän virsiä. 

Sarjan toinen konsertti kuullaan tiistaina 9. marraskuuta, ja sen otsikkona on Tule, siunaa päivän työ. Tuolloin lauluyhtye Koriat esittää Ilona Haverisen laulusarjan sekä tuttuja hengellisiä lauluja, muun muassa Maan korvessa kulkevi lapsosen tie ja Oi katsohan lintua oksalla puun. Konsertin otsikko tulee Mooses Putron samannimisestä laulusta. 
Lauluyhtye Koriat on syntynyt musiikkineuvos Väinö Viitasalon perustaman Ullava-kuoron hengessä. Osa laulajista on ollut mukana jo Ullava-kuoron alkuajoista lähtien. Kuoro muuttui naislauluyhtyeeksi muutamia vuosia sitten ja on vakiintunut 12 naisen lauluyhtyeeksi, jonka ohjelmisto koostuu viihdemusiikista, kansanlauluista ja hengellisistä sävelmistä. Lauluyhtyeen johtajana toimii Kirsi Koivisto.

Marrasmusiikit-sarja jatkuu sunnuntaina 21. marraskuuta kello 14 Riina Nurmimäen Lempeää valoa -urkukonsertilla sekä tiistaina 23. marraskuuta kuorokonsertilla, jossa esiintyy noin 40 laulajan vahvuudella Suomen Kanttorikuoro - Chorus Cantorum Finlandiae. Kuoroa johtaa tamperelainen kuorokapellimestari Markus Yli-Jokipii. 
Marrasmusiikkien tilaisuudet järjestetään Kälviän kirkossa ja niihin on vapaa pääsy. Sarjan on koonnut kanttori Markku Hekkala, ja sen järjestää Kälviän seurakunta.