Uutislistaukseen

Suomen Kanttorikuoro ryhmäkuvassa.

Musiikin lumo loistaa lempeää valoa

17.11.2021 10.55

Riina Nurmimäen urkukonsertti ja Suomen Kanttorikuoro päättävät Marrasmusiikkien sarjan

Teksti: Markku Hekkala

Kälviän Kirkon Marrasmusiikkien sarja jatkuu sunnuntaina Riina Nurmimäen urkukonsertilla. Kannuslainen luokanopettaja Riina Nurmimäki suorittaa parhaillaan musiikin ammattitutkintoa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. 
Konsertin monipuolinen ohjelma on laadittu Sibelius-Akatemian C-tasovaatimusten mukaan ja sisältää musiikkia varhaisbarokista nykyaikaan. 

Konsertin Bach-numerona kuullaan herkkä preludi ja fuuga d-molli. Vauhdikkaita kuvioita taas kuullaan J.G. Waltherin konserttosovituksessa Vivaldin viulukonsertosta sekä Pablo Brunan Tientossa. Rajut harmoniat puolestaan soivat amerikkalaisen nykysäveltäjän Carson Coomanin sävellyksissä. 
Nurmimäen konserttiotsikon Lempeää valoa säteilee erityisesti Gustav Merkelin romanttinen Adagio
- Musiikin lumo ei koskaan katoa. Se on kuin lempeää valoa, joka loistaa marraskuun pimeimpänäkin päivänä, Riina Nurmimäki kuvailee.

Tämänvuotisen Marrasmusiikkien sarjan päättää Suomen Kanttorikuoro. Kuoron laulajat ovat monipuolisesti koulutettuja muusikoita tai kirkkomusiikin opiskelijoita, ja myös äänenkäytön ammattilaisia, mikä mahdollistaa poikkeuksellisen värikkään, rikkaan ja syvän soinnin. Kuoron intohimona on esittää hengellistä kuoromusiikkia tinkimättömän korkeatasoisesti ja suurella sydämellä. 
Kuoro on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Kuoron viimeisimmät ulkomaanmatkat suuntautuivat Islantiin ja Saksaan. 
Kuoro konsertoi tämänkertaisella periodillaan Ylivieskan uudessa kirkossa ja Kälviällä. Periodilla kuoroa johtaa kuorokapellimestari Markus Yli-Jokipii
- Odotan todella innolla tätä periodia, monestakin syystä, Yli-Jokipii sanoo.
- Kuoro on huippukuoro, ja konsertin ohjelma on erittäin monipuolinen. Esitämme kanttorikuoron ominta musiikkia, eli suomalaisia hengellisiä lauluja, muun muassa On Herran templiin tulla, Paavon virsi ja Tuhansin kielin. Niiden lisäksi konsertti tarjoilee virolaisen Cyrillius Kreekin kansanvirsisovituksia sekä uutta kuoromusiikkia säveltäjinä Heikki Hattunen, norjalais-amerikkalainen Ola Gjeilo ja virolainen Pärt Uusberg, Yli-Jokipii kertoo.
Omana erikoisuutenaan konsertissa on mukana kaksi ranskalaisen Lily Boulangerin teosta. 
- Niiden lempeissä harmonioissa kuoro pääsee esittelemään sointiaan. Boulanger kuoli vain 20-vuotiaana, mutta hänen musiikkinsa on täysipainoista ja taitavasti sävellettyä.
Kanttorikuoron solisteina laulavat Teija Siirtola, sopraano, Minna Raassina, altto ja Jussi Salonen, tenori. Pianoa soittavat Taru Pisto ja Janne Piipponen, urkuja Pietari Korhonen.

Kälviän Kirkon Marrasmusiikit, III-osa; Lempeää valoa – Riina Nurmimäki, urut

su 21.11. klo 14 Kälviän kirkossa.

Kälviän Kirkon Marrasmusiikit, IV-osa; Tuhansin kielin – Suomen Kanttorikuoro 

ti 23.11. klo 18 Kälviän kirkossa.

Konsertteihin on vapaa pääsy.