Älkää pelätkö

Lapsuuden kouluni täytti tänä vuonna 130 vuotta. Koulun sivuilla nykyinen rehtori siteerasi Maya Angeloun sanoja: ”Ihmiset eivät muista, mitä sanoit. He eivät muista, mitä teit. Mutta he eivät koskaan unohda, mitä sait heidät tuntemaan.” Tunnemuistot ovat vahvoja. Sanotaan, että jokainen kohtaaminen muuttaa meitä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten kohtaamme toisemme. Jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen hetki. 
Jouluyön jälkeen paimenet olivat muuttuneita miehiä. He olivat kohdanneet taivaan enkelit, ennen näkemättömän kirkkauden ja kuulleet enkeliparvien laulun. Enkelin vapauttavat sanat ”älkää pelätkö”, olivat silloin todella tarpeen. Pelko väistyi. Tilalle tuli ilo ja jännittynyt odotus, kun he riensivät kohti tallia, missä he tapaisivat kauan odotetun Messiaan.

Tänäkin jouluna moni pelkää. Pelko on normaalia, kun kohtaamme uutta ja outoa. Pelon takia haluamme varautua elämän tuomiin uhkiin monin eri tavoin. Kohtuullinen varautuminen on hyväksi, mutta jatkuva pelkääminen vie elämästä ilon. Joku on sanonut, että ”täällä kuollaan, mutta tänään me elämme”. Kaiken uhkaavankin keskellä on muistettava elää ja löytää tavallisesta arjesta ilon aiheita. Etsivä löytää tässäkin tapauksessa, kun malttaa pysähtyä tutkailemaan rehellisesti elämäänsä. Lopulta elämän ilot, ne aidoimmat, koostuvat pienistä ilon hetkistä, jotka jäävät muistoihin ikiajoiksi. Pieniä iloja varmasti löytyy vaikeitakin aikoja elettäessä.

Viimeisen yli puolentoistavuoden aikana on monta kertaa kaivattu tapaamisia kasvokkain. Kohtaamisen ilo on täytynyt löytää etätapaamisista, vaikka kosketuksen lämpö on jäänytkin puuttumaan. Ei ole aina voinut ottaa lastenlasta syliin tai halata hyvästiksi aikuista lastaan. Jonkun on ollut jopa pakko sanoa läheiselleen viimeiset sanat, ”taivaassa tavataan”, puhelimessa.
Näinäkin aikoina, ja erityisesti näinä aikoina, Jumalan sana rohkaisee meitä. ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittooni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.” (Jes.54:10).
Jouluilo ei ole niin pieni, että sitä pitäisi etsimällä etsiä. Jouluna saa jokainen tuntea suurta iloa siitä, että ”meille on syntynyt Vapahtaja, hän on Kristus, Herra”.

Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa ja uutta vuotta 2022 sinulle ja läheisillesi!

Leena Jämsä
diakoniatyöntekijä

Kälviän tapuli iltahämärässä.