Salaisuus

Miltähän tuntuisi olla tilanteessa, jossa vain sinä tiedät vastauksen johonkin? Voisi tuntua aina veikeältä!
En puhu vain jostain tietokilpailutilanteesta. Puhun myös siitä, jos sinulle kerrottaisiin vaikkapa asia maailman tilanteesta. Ja se asia voisi ratkaista monia kohtaloita. Sen varassa olisivat ihmishenget. Kuinka tietämäsi asia ei ole kuulunut kaikille korville, vaan harvoille ja valituille.
Se on kerrottu sinulle.

Sunnuntain evankeliumi kertoo siitä, kuinka Jeesus kertoi omasta itsestään vertauksin ja sanankääntein.
Hän puhui Taivasten valtakunnasta.
Vain harvoille hän kertoi itsestään suoraan. Sen hän teki omille luvatuille. Se oli heidän yhteinen salaisuus, joka hyvin pian tulisi koko maailman tietoon.
Vaikka tästä tiedetään tänä päivänä lähes kaikissa maailman maissa, on kuitenkin ihmisiä, jotka eivät nähdessään näe eivätkä kuullessaan ymmärtäisi. Se onkin salattu maan mahtavilta.
Se on sinulle kerrottu, ja siihen saat tänäänkin uskoa.

Iiro Pyrhönen.Iiro Pyrhönen
seurakuntapastori
Kälviän ja Lohtajan
seurakunnat
iiro.pyrhonen@evl.fi

Kun paikalle tuli paljon väkeä ja kaikista kaupungeista virtasi ihmisiä Jeesuksen luo, hän esitti heille vertauksen: ”Mies lähti kylvämään siementä. Kun hän kylvi, osa siemenestä putosi tien laitaan. Siinä jyvät tallautuivat, ja taivaan linnut söivät ne. Osa putosi kalliolle ja lähti kasvuun, mutta oraat kuivettuivat, koska eivät saaneet maasta kosteutta. Osa putosi keskelle ohdakkeita, ja kun oras kasvoi, kasvoivat ohdakkeetkin ja tukahduttivat sen. Mutta osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja tuotti satakertaisen sadon.” Tämän sanottuaan Jeesus huusi: ”Jolla on korvat, se kuulkoon!”
    Opetuslapset kysyivät Jeesukselta, mitä vertaus tarkoitti.
    Hän sanoi:
    ”Te olette saaneet oppia tuntemaan Jumalan valtakunnan salaisuudet, mutta muille ne esitetään vertauksina, jotta he nähdessäänkään eivät näkisi eivätkä kuullessaankaan ymmärtäisi. Vertaus tarkoittaa tätä: Siemen on Jumalan sana. Tien laitaan pudonnut siemen tarkoittaa ihmisiä, jotka kuulevat sanan mutta joiden sydämestä Paholainen heti tulee ottamaan sen pois, jotta he eivät uskoisi ja pelastuisi. Kalliolle pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuullessaan ottavat sen iloiten vastaan mutta uskovat vain hetken aikaa. Heillä ei ole juurta, ja niin he koetukseen joutuessaan luopuvat. Ohdakkeisiin pudonnut osa tarkoittaa niitä, jotka kuulevat sanan mutta sitten tukahtuvat elämän huoliin, rikkauteen ja nautintoihin. He eivät tuota kypsää satoa. Mutta hyvään maahan pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuultuaan pysyvät siinä puhtain ja ehein sydämin ja kestävinä tuottavat satoa.”