Uutislistaukseen

Yli 200 vuotta käytössä ollut viinikannu jatkaa palvelutehtävässään

Viinikannu Kälviän kirkon alttarilla kukkien ja kynttilöiden lomassa.

Kuva: Kai Juvila

Kälviän kirkon vanha, yli 200 vuotta käytössä ollut, hopeinen viinikannu on kunnostettu Monimetalli J&J Oy:ssä Helsingissä ja otettu uudelleen käyttöön ehtoollisen jakoon. Kannu on harvinainen, ja siinä on Oltermannin käsileima. Viinikannu oli pitkään käyttökelvoton. Monimetalli J&J Oy:n asiantuntija Jari Nissisen mukaan kannun kunnollisella korjauksella ja huoltotöillä kannua voidaan käyttää vielä satoja vuosia. Kannun kunnostus maksoi 5000 euroa. Kirkkohallitus myönsi korjaukselle kirkollisen kulttuuriperinnön korjausavustusta 3500 euroa. 
- Kunnostuksessa muun muassa kannun runko oikaistiin, murtunut kansi korjattiin, kuplinut pohja vaihdettiin uuteen, kannun sisä- ja ulkopuoli hopeoitiin sekä sisäpuoli kullattiin. Työhön sisältyi useita kymmeniä välityövaiheita, kuten viilauksia, hiontoja, kratsauksia ja rasvan poistoja, kertoo Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Raappana.
Kälviän seurakunnan kirkkoherra Kai Juvila iloitsee siitä, että Kokkolan seurakuntayhtymässä arvostetaan ja hoidetaan kirkollista esineistöä.
- Vanha viinikannu voi taas palvella ehtoollisella. 

21.2.2024 14.38