Uutislistaukseen

Kristuksen viime henkäykset

Joseph Haydnin Stabat Materissa ristin riipaisevista tunnelmista noustaan toiveikkaiseen näkyyn

Alttaritaulussa Jeesus on ristillä muiden ympäröimänä. Taustalla pilvet ovat synkät, mutta lämmin auringonn...

Golgata-aiheinen alttaritaulu on nykyisin Kälviän kirkon kuorin sivuseinällä. Taulun on maalannut Jacob Söderman vuonna 1729. Taulu oli Kälviän ensimmäisen kirkon alttaritaulu. Kuva: Karen Hagqvist

Käläviän Kapelli solisteineen palaa Marianpäivänä 17. maaliskuuta wieniläisklassismin mestarin Joseph Haydnin (1732–1809) teokseen Stabat Mater – Marian murhe ja rukous Jeesuksen ristin juurella. Haydn oli aikanaan juhlittu mestari ja Stabat Mater hänen tunnetuin kirkkomusiikkiteoksensa, jonka käsikirjoituskopiot levisivät jo varhain ympäri Eurooppaa. 
Nykyään Haydnin Stabat Mater on Suomessa jäänyt monen muun kirkkomusiikkiteoksen varjoon, vaikka se tarjoaakin kuulijalle nautintoa ja esittäjilleen kutkuttavia haasteita vähintään saman verran kuin moni enemmän esitetty teos.

Haydn lähetti 1767 valmistuneen Stabat Materinsa ”koko maailman juhlimalle säveltäjämestari Johann Adolf Hasselle siinä toivossa, että Hasse korjaisi teoksen heikkoja kohtia” (Haydnin tekstiä), mutta Haydnin yllätykseksi Hasse pelkästään ylisti teosta. Haydnin elinaikana esitettiin paljon G. P. Pergolesin Stabat Materia, jota myös pidettiin osin liian kevyenä ajatellen teoksen vakavaa tekstiä. Haydn otti tämän huomioon ja kirjoitti esimerkiksi teoksensa toiseen tenoriaariaan huokauksia ja taukoja pyrkien kuvaamaan Kristuksen viimeisiä henkäyksiä ristillä. Kristuksen ja Marian kärsimystä ja tuskaa Haydn kuvasi myös poikkeuksellisin sävelkuluin ja dramaattisen soinnutuksen avulla. Pääosin riipaisevissa ristin tunnelmissa etenevän teoksen viimeinen osa katsoo jo paratiisiin ja tarjoaa upeine koloratuurisopraanon sooloineen valoisan ja toiveikkaan näyn tuonpuoleiseen. 

Stabat Mater on sävelletty sopraano-, altto-, tenori- ja bassosolistille, sekakuorolle, continuolle ja jousiorkesterille, jossa on mukana myös kaksi oboeta ja niiden kanssa vuorottelevat englannintorvet. Romantiikan aikaa kohti kuljettaessa teos muokattiin Haydnin luvalla myös isommalle orkesterille, mutta Kälviällä esitetään alkuperäisversio. Soolo-osat on jaettu neljän solistin sijaan kymmenelle eri laulajalle. Solistiensemblellä on vahvat sidokset Kokkolaan: mukana ovat muun muassa Kälviällä vs. kanttoreina toimineet Heli Huuki, Johanna Palmiola ja Iiris Rautiola, joiden kanssa solistiosia laulavat Karoliina Hautala, Laura Mäkitalo, Simon Granlund, Jacob Waselius, Sampo-Elias Asikainen, Hannu Ilmolahti ja Sampsa Vanhala. Kaikki solistit laulavat osana noin 20 laulajan kuoroa. Käläviän Kapellin konserttimestarina soittaa Sanna-Maija Erkkilä, esityksen johtaa kanttori Markku Hekkala

Teksti: Markku Hekkala

Joseph Haydn: Stabat Mater su 17.3. klo 19 Kälviän kirkossa. Maksa sen verran kuin jaksat. Kesto noin 70 min.

Thu Mar 14 13:30:23 EET 2024